Pentru părinții care își caută o bonă, dar nu știu care sunt responsabilitățile unei bone sau ce salariu să-i ofere – Helperz Blog

Lectură de: 7 minute

Știai că 58% dintre familiile din Statele Unite apelează la bone cel puțin o dată pe lună, mai ales atunci când au o zi de naștere în familie, pe care doresc să o sărbătorească în oraș?

În ziua de astăzi, tot mai mulți părinții caută un ajutor de încredere care să-i ajute la supravegherea copiilor, pentru a putea face față programului încărcat de la lucru, dar și pentru a-și păstra o viață socială activă.

Mersul lucrurilor stă de obicei cam așa: accepți faptul că ai nevoie de o bonă, decizi că e momentul să angajezi una, începi căutarea, dar…

Realizezi că nu știi exact care sunt responsabilitățile bonei, ce înseamnă un salariu motivant pentru ea sau care sunt aptitudinile pe care ar trebui să le aibă persoana potrivită.

Setarea așteptărilor este crucială, deoarece dacă pleci pe acest drum neinformat sau informat greșit, șansele să găsești o persoană care să îndeplinească cerințele profilului stabilit de tine sunt foarte mici.

Venim în ajutorul tău și îți oferim câteva informații prețioase referitoare la criteriile de selecție a unei bone tocmai ca să îți faci o idee legată de ceea ce ar trebui să facă persoana responsabilă cu îngrijirea copilului tău.

1. Siguranța copilului este prioritară

Îndeplinirea nevoilor primare ale unui copil ar trebui să fie pe primul plan pentru o bonă. Copilul trebuie să fie în siguranță mereu, să fie hrănit atunci când îi este foame, să doarmă atunci când este obosit. Bona trebuie să fie mereu atentă la aceste nevoi de bază și să le satisfacă, atunci când situația o cere.

2. Organizarea activităților de joacă

Bona este responsabilă și de planificarea activităților de joacă pentru copil. În funcție de vârsta acestuia, ea trebuie să se informeze, să planifice jocuri, folosindu-se atât de obiectele si jucăriile pe care le pune familia la dispoziție, cât și de alte materiale pe care ea le deține.

Spre exemplu, se pot organiza mici ateliere de pictură, jocuri de rol, mimă, puzzle-uri, ateliere de tip Micul bucătar ( preparare de limonadă, clătite, fursecuri etc.).

Ți-am pregătit un articol cu o listă de activități faine pe care tu sau bona le puteți face cu copilul tău.

sursă:
https://unsplash.com

3. Strânsul jucăriilor după copil (împreună cu el)

Indiferent de activitățile organizate, bona trebuie să lase cameră în care s-au desfășurat acestea într-o stare bună. Rolul ei este să ajute părinții, iar o cameră plină cu jucării și o bucătărie murdară de făină nu satisface această nevoie a familiei.

Totuși, asta nu înseamnă că bona e responsabilă de curățenia întregii case. Dacă aceasta este nevoia ta, poate ar fi mai bine să alegi o menajeră, dispusă să se mai uite și după copil când are timp.

sursă:
https://unsplash.com/

4. Informarea în caz de urgență

O bună comunicare cu babysitterul este esențială. Responsabilitatea ta, ca și părinte, este de a informa bona în legătura cu anumite comportamente la care te aștepți de la ea, în caz de urgențe.

Spre exemplu, să îi precizezi exact ce ar trebui să facă în cazul în care copilul are febră.

Fiecare familie are anumite medicamente pe care le folosește și are anumiți doctori cu care se sfătuiește. Este important ca aceste informații să fie cunoscute de la început, deoarece în unele situații, timpul este esențial.

5. Ajutorul la teme, în cazul copiilor școlari

Dacă bona are grijă de un copil școlar, o parte din îndatoririle ei o reprezintă și realizarea temelor și proiectelor. Acest lucru, însă, se discută cu ea încă de la început, pentru a te asigura că este de-acord cu această parte și că se poate ocupa de ea, fără probleme.

În unele cazuri, bona poate ridica tariful în perioada în care se ocupă și de temele copilului, de aceea se recomandă o discuție deschisă și transparentă legată de această nevoie inainte de a contracta serviciile.

6. Informarea periodică a părinților cu privire la bunăstarea copilului, în lipsa lor

Dacă job-ul bonei presupune să stea cu copilul cât ești tu la lucru, cu siguranță îți trece de mai multe ori prin minte, de-a lungul zilei ”Oare ce face copilul meu? ”

Tocmai din acest motiv, o altă responsabilitate a bonei ar trebui să fie informarea periodică a părinților cu privire la bunăstarea copilului. Fie că e un mesaj în care îți spune că l-a luat de la grădiniță și se îndreaptă spre casă, fie o poză pe Whatsapp, atunci când a reușit să îl adoarmă, notificările periodice au rolul de a te liniști, de a-ți aduce un sentiment de confort, pentru ca tu să te poți concentra pe ceea ce ai de făcut, știind că copilul tău e pe mâini bune.

7. Respectarea orelor de somn și de mâncare

Fiecare copil are o anumită rutină pe care bona va trebui să o respecte. Este responsabilitatea ta, ca părinte, să îi transmiți aceste informații, iar responsabilitatea ei este să le respecte.

Programul de somn și orele la care trebuie să fie hrănit pot fi scrise pe un bilet, pe care să îl lipești pe frigider, pentru ca bona să aibă la dispoziție aceaste informații de fiecare dată când are nevoie.

8. Transportarea copilului în siguranță și la timp

O altă responsabilitate a bonei poate fi transportarea copilului, fie de la grădiniță spre casă, fie de acasă la diverse cursuri extrașcolare, fie pentru o scurtă plimbare până la locul de joacă.

În oricare din aceste cazuri, siguranța copilului este pe primul loc. Bona trebuie să acorde atenție 100% copilului în fiecare moment, să fie în alertă atunci când au de trecut strada sau când frecventează zone aglomerate. Recomandat ar fi ca bona să țină copilul de mână mereu când merg pe stradă.

sursă:
https://www.pexels.com/

9. Întreținerea unei relații deschise și sincere cu părinții

În unele cazuri, bonele ajung să stea cu copiii chiar și 8 ore pe zi. O comunicare deschisă și sinceră cu părinții este esențială, deoarece bona are un aport important la educația copiilor pe care îi îngrijește.

Prin comunicare, părinții se asigură că această educație se face conform valorilor și ideilor lor. De asemenea, bona trebuie să transmită părinților cele întâmplate pe parcursul zilei, progresele pe care le-a făcut copilul, eventuale probleme care au apărut și cum le-a rezolvat, anumite întrebări pe care și le pune copilul și cum a reușit să le clarifice.

Toate acestea trebuie transmise părinților, care își doresc să fie în continuare principala influență din viața copiilor lor, chiar dacă job-ul lor nu le permite să fie prezenți fizic 24 de ore din 24.

10. Schimbatul scutecelor

Dacă bona are grijă de un sugar, va fi nevoie să îl și schimbe, atunci când scutecul este murdar. Deși nu este o responsabilitate prea plăcută, este important ca acest lucru să se întâmple imediat după ce s-a murdărit, pentru ca bebelușii să nu se irite/ opărească.

Este recomadat ca bonele să își aducă aproape toate lucrurile de care vor avea nevoie (scutec curat, șervețele umede, pudră pentru bebeluși, hainele), pentru că odată ce au început să îl schimbe, nu au voie să îl lase nesupravegheat pe măsuța de schimbat.

11. Pregătirea mâncării și a gustărilor

În unele cazuri, bonele vor fi nevoite să gătească pentru copiii pe care îi îngrijesc. De obicei, dacă nu apuci să lași mâncare gătită pentru copil, poți discuta cu bona, pentru ca aceasta să îi pregătească ceva ușor: orez, pireu, sandwich-uri, supe cremă. De asemenea, dacă dorești ca aceasta să îi ofere diverse gustări în timpul zilei (fructe, legume, biscuiți), ai grijă să le ai pregătite, în cămară și să transmiți orele pe care trebuie să le respecte.

În cazul în care copilul suferă de diverse alergii la mâncare (alergie la ciocolată, la nuci etc.) sau are intoleranță la lactate, aceste informații trebuie transmise bonei încă de la prima întâlnire, pentru a putea evita situațiile în care copilul poate intra în contact cu acestea. De asemenea, în cazul în care aceasta e nevoită să gătească, să știe ce ingrediente nu trebuie folosite sub nicio formă.

În loc de concluzii

De la caz la caz, responsabilitățile babysitterului pot să difere. Am încercat să le precizăm pe cele mai des întâlnite și pe cele fără de care nu se poate, cum ar fi siguranța copilului și satisfacerea nevoilor primare.

Nu aștepta ca bona să facă toate aceste lucruri din proprie inițiativă, îi poți comunica încă de la început că acestea sunt așteptările tale, iar ea cu siguranță se va conforma și se va asigura că cerințele îți sunt îndeplinite.

În cazul în care nu o face, te poți concentra pe găsirea unei alte persoane, mai potrivite.

Dacă te gândeai că bona poate să-ți îngrijească și copilul, dar să facă și de mâncare, să lase casa lună și bec și să plimbe și cățelul în timpul liber rămas, cu siguranță aveai așteptări greșite, dar cred că acum ai înțeles mai bine că o bonă nu are super-puteri.

Orice alte îndatoriri care nu țin de îngrijirea copilului, îi iau din atenția și timpul pe care ar trebui sa i le ofere lui. De exemplu, dacă ai nevoie de ajutor și în casă, poți apela la o menajeră, care să se ocupe strict de curățenie și mâncare.

Ce este important e să îți asculți instinctele, să vezi cum rezonezi cu persoana care își dorește să te ajute, să stabiliți o perioadă de probă pentru a vedea dacă sunteți compatibili și în funcție de ceea ce simți, să decizi dacă continui colaborarea cu ea sau nu.

Am scris mai multe despre cum să-ți găsești bona potrivită în articolul ăsta.

Nu uita, comunicarea este cheia pentru o relație de calitate, indiferent dacă e vorba de babysitter sau orice altă persoană din viața noastră.

Extra tip: Cu cât plătești bona?

Dacă ai nevoie de serviciile unei bone ocazional, de obicei tarifele sunt cuprinse între 20 – 35 lei/oră, în funcție de responsabilități. Fiecare bonă își setează tariful dorit, în funcție de așteptările ei salariale, de experiență și de implicațiile job-ului.

Dacă apelezi la o bonă permanentă, fie că e în regim part-time (4/6 ore/zi) sau full-time (8 ore/zi), salariile încep de la 1200-1500 lei pe lună (pentru 4 ore), ajungând la 2800 – 3500 lei pe lună (pentru 8 ore).

Aceste salarii sunt informative, iar prețurile diferă în funcție de oraș.

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

4 thoughts on “Pentru părinții care își caută o bonă, dar nu știu care sunt responsabilitățile unei bone sau ce salariu să-i ofere – Helperz Blog”

  1. Pingback: Cum să scrii un anunț atractiv la care să aplice bonele - Helperz Blog - Helperz Blog

  2. Pingback: Cum să Găsești Bona Potrivită - Ghid Complet pentru Părinți - Helperz Blog

  3. Pingback: Cum să te pregătești pentru prima zi cu bona - Helperz Blog - Helperz Blog

  4. Pingback: Top 25 de întrebări pentru interviul de angajare al bonei - Helperz Blog - Helperz Blog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top