Idei de activități senzoriale pentru preșcolari – Helperz Blog

Lectură de: 3 minute

Cum să facilitezi învățarea despre lumea din jur, pentru copii, într-un mod distractiv și educativ?

Prin activități senzoriale pentru copiii preșcolari!

Activitățile senzoriale sunt modalități distractive, educative și unice pentru ca aceștia să învețe despre lumea din jurul lor. Vestea bună pentru părinți și îngrijitori este că există o mulțime de moduri de a oferi acest joc senzorial copiilor mici.

Medicii pediatri explică faptul că avem șapte simțuri. Acestea includ cele cinci dintre cele mai des discutate: vedere, sunet, atingere, miros și gust.

Pe lângă ele, mai putem vorbi despre propriocepția, sentimentul nostru de sine în spațiu (datorită acestui simț reușim să ne mișcăm armonios, coordonat) și echilibriocepția, sentimentul nostru de echilibru (să putem sta într-un picior, să putem merge în linie dreaptă). Toate acestea pot fi implicate în jocul senzorial.

sursă: https://www.descopera.ro/stiinta/9697033-cate-simturi-au-oamenii

Heather Aulisio, profesor și consultant educațional pentru site-ul de părinți Mom Loves Best afirmă următoarele:

„Activitățile senzoriale sunt vitale pentru construirea conexiunilor nervoase în creier și pentru introducerea mâinilor mici ale copiilor în diverse texturi. Jocul senzorial ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine, îmbunătățește limbajul și a fost chiar legat de îmbunătățirea obiceiurilor alimentare pretențioase

Te simți descurajată? Nu ai de ce: multe dintre acestea necesită o pregătire redusă sau chiar deloc. Există multe modalități simple, dar distractive și unice de a încorpora jocul senzorial în viața de zi cu zi a copiilor.

Uite câteva idei de activități senzoriale pentru copiii, ușor de pus în practică:

1. Petrecere cu dans

Organizează o petrecere de dans pentru a-i încuraja pe copii să exploreze simultan vederea, sunetul și simțul lor asupra propriei persoane în spațiu.

Începe cu lumină puternică și muzică mai tare pentru o melodie. Apoi redu intensitatea luminii și volumul muzicii pentru următoarea piesă. Alternează acest lucru timp de 15 minute – aproximativ trei până la patru melodii.

2. Explorați condimente

Pentru a-i ajuta pe copii să-și exploreze mirosul, mergeți la dulapul cu condimente și simțiți diversele arome; dulci, sărate, mai intense, mai slabe. Povestește-i despre fiecare condiment, când e folosit, la ce tipuri de mâncare, ce fel de gust oferă mâncării.

Pentru a duce acest joc la următorul nivel, folosește condimentele în mâncare și gustați împreună. Puteți compara mirosul cu gustul, le puteți da note, în funcție de preferințe.

3. Coșurile senzoriale

Coșurile senzoriale pentru copii încurajează explorarea vizuală și tactilă. Pentru a realiza această activitate, veți avea nevoie doar de un coș sau chiar mai multe, în care vei adăuga materiale cu texturi variate precum mătase, lână, nisip, orez – orice aveți la îndemână. Ideea acestei activități este să fie materiale cu texturi diferite, iar copilul să le poată experimenta pe fiecare în parte.

Acest tip de joc senzorial ajută la învățarea prin atingere și vedere și, de asemenea, va ajuta la dezvoltarea vocabularului la copii.

4. Transfer de lichide

Jocul cu apă ajută la perfecționarea abilităților motorii grele și fine și dezvoltă forța în acești mici mușchi – în plus, este super distractiv!

Lasă copiii să toarne apă dintr-un recipient în altul folosind un polonic sau linguri (pot încerca cu lingură, dar și cu linguriță).

Transformă acest lucru într-o varietate de jocuri, cum ar fi ca cei mici să numere sau să prezică câte lingurițe de apă vor fi necesare pentru a muta toată apa dintr-un recipient în altul.

Prin această explorare ușor de facilitat, copiii învață concepte matematice despre numărare și măsurare a volumului.

5. Activitate cu bureți și lavete

Pentru a face activitatea cu apa de dinainte și mai distractivă, încurajează copiii să strângă lichidul și să-l stoarcă folosind bureți, șervețele, lavete sau alte materiale la îndemână.

Acest lucru implică dezvoltarea funcțiilor motorii fine și dezvoltarea creativității prin joc imaginativ. Ceea ce pare a fi o mișcare simplă de stoarcere, sprijină foarte mult dezvoltarea abilităților de desen și scriere.

6. Picturi cu folia cu bule

Folia cu bule are atât de multe fațete senzoriale: apelează la auz, la simțul atingerii și la văz, în moduri interesante. Tot ce aveți nevoie pentru această activitate este hârtie, vopsea, folie cu bule și scoci (bandă adezivă).

Copiii folosesc banda pentru a ține învelișul cu bule, fie pe picioare, ca niște șosete, fie pe mâini, ca niște mănuși. Puneți vopsea pe folia cu bule și bucurați-vă! De la zgomotul produs de bule la operele de artă care se creează cu ajutorul ei, această activitate este 100% senzorială.

7. Joc cu aluat sau plastilină

Fie că faci un aluat de gogoși sau de plăcintă, fie că îi cumperi copilului plastilină, această activitate de modelare este excelentă pentru stimularea senzorială a copilului preșcolar.

Folosirea degetelor pentru a crea diverse modele, pentru a rupe bucăți de aluat, pentru a le tăia în diferite forme și a-l presa în recipiente modelatoare, este extrem de benefică pentru creativitatea celor mici, dar și dezvoltarea abilităților motorii fine.

Vrei să descoperi mai multe activități distractive pentru copii? Am aici scris un articol întreg pe tema asta.

În loc de concluzii

Activitățile senzoriale pot părea complicate, în teorie, însă odată ce ești determinată să le experimentezi împreună cu copiii tăi, vei fi plăcut surprinsă.

În plus, beneficiile sunt foarte mari pentru copii. Când aceștia desfășoară o activitate senzorială, ei își dezvoltă:

  • Capacitatea analitică
  • Abilitatea de a se juca de unul singur
  • Creativitatea prin jocuri de rol
  • Auto-controlul
  • Motricitatea fină
  • Simțul tactil
L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

1 thought on “Idei de activități senzoriale pentru preșcolari – Helperz Blog”

  1. Pingback: Pentru părinții care își caută o bonă, dar nu știu care sunt responsabilitățile unei bone sau ce salariu să-i ofere - Helperz Blog - Helperz Blog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top