5 idei de jocuri în aer liber pentru copilul tău

Activitățile în aer liber sunt modalități excelente prin care poți petrece timp de calitate cu micuții tăi sau prin care aceștia se pot bucura de vacanță.

Dacă vremea și anotimpul vă permite, scoateți jucăriile în grădină și alegeți sau inventați cele mai amuzante jocuri! Distractive pentru copii și relaxante pentru părinți, aceste activități oferă prilejul de a profita din plin de timpul liber și de a îi ține pe cei mici departe de ecrane.  

Există multe jocuri în aer liber care permit și părinților să se implice, cum ar fi activitățile sportive sau jocurile competitive în care este nevoie de un arbitru. În alte cazuri, cei mici se bucură de joc, iar părinții se bucură de entuziasmul acestora de pe margine sau se ocupă de alte treburi, în timp ce copiii se joacă în siguranță, fără a părăsi curtea.

Ce beneficii aduc jocurile în aer liber?

În mod cert, activitățile desfășurate în aer liber au multiple beneficii pentru bunăstarea unui copil. Jocul este o componentă esențială din dezvoltarea armonioasă a celui mic, încă din primii ani de viață. Prin intermediul jocului, acesta cunoaște lumea, învață noi concepte, își dezvoltă abilități și se autodescoperă.

Desfășurate în aer liber, jocurile îi deconectează pe cei mici de la tehnologia care le acaparează tot mai des atenția și îi invită la mișcare. Părinții care întâmpină dificultăți în a-i menține activi pe cei mici pot să le propună acestora diverse activități care să fie atât distractive, cât și benefice pentru dezvoltarea lor. Jocurile în aer liber contribuie la întărirea mușchilor și oaselor, la creșterea imunității și la scăderea riscului de îmbolnăvire pe viitor.

Beneficiile pe plan fizic nu se opresc aici. Față de copiii care petrec cel mai mult timp în casă și au un stil de viață mai degrabă sedentar, copiii care se joacă des la aer curat au abilități motrice mai devoltate. Echilibrul și agilitatea cresc, la fel și șansele de a alege să practice un sport mai târziu.

Dezvoltarea personală este la rândul ei favorizată de jocurile în aer liber. Cei mici sunt puși în diverse situații în care trebuie să fie independenți sau să rezolve rapid unele probleme, ceea ce se traduce în disciplină, rapiditate în gândire și capacitate bună de memorare. În plus, copiii devin mai responsabili față de mediul înconjurător și învață să iubească natura, să o îngrijească și să o protejeze.  

5 dintre cele mai distractive jocuri în aer liber

Dacă ați rămas fără idei de jocuri în aer liber, următoarele sugestii v-ar putea fi de folos:

  1. Șotronul

Nostalgic pentru părinți și nou pentru mulți dintre copii, șotronul este un joc pentru care nu aveți nevoie decât de cretă colorată. Distractiv, amuzant și interactiv, șotronul îi provoacă pe copii – dar și pe părinții care iau parte la joc – să își pună la încercare echilibrul și rapiditatea. Aceștia trebuie să sară într-un picior pe chenarele colorate desenate pe asfalt, ocolindu-l pe acela unde a picat pietricica aruncată la început de joc. La întoarcere, jucătorul va ridica obiectul de jos și se va îndrepta către punctul de start;

  1. Vânătoarea de comori

Vânătoarea de comori este o activitate benefică pentru dezvoltarea spiritului competitiv și nu numai. Copiii se vor distra pe cinste și se vor afla permanent în mișcare pentru a găsi surprizele ascunse și chiar marea comoară. Jocul se poate organiza în diferite variante. Îl poți transforma într-o activitate tematică de Paște, spre exemplu. Ascunde ouă colorate în diferite colțuri are grădinii sau curții, câteva dulciuri și alte surprize încântătoare pentru cei mici.

Pentru a accentua concurența și pentru a promova lucrul în echipă, se poate plasa o comoară pe care o vor păstra primii ce o găsesc. Copiii care participă la acest joc se vor distra pe cinste, iar părinții care organizează jocul plin de surprize pot să împartă broșuri cu instrucțiuni sau o hartă cu indicii pentru a face activitatea în aer liber și mai interesantă;

  1. Curse cu obstacole

Un alt joc palpitant și ideal pentru a îi menține activi din punct de vedere fizic pe cei mici este cursa cu obstacole. În propria curte, poți organiza o cursă care să pună la încercare agilitatea și rapiditatea jucătorilor. Ca să creați un traseu pe cinste, va trebui să vă folosiți de imaginație pentru a găsi cele mai inedite obstacole.

Nu aveți nevoie de prea multe lucruri: este suficient să folosiți jucării de pluș drept obstacole, cutii de carton, perne sau sfori. Traseul poate să implice diferite activități, cum ar fi alergatul, mersul de-a bușilea, cățăratul. Pentru ca activitatea să fie și mai intensă, puteți folosi un cronometru. Cei mici vor fi provocați să își depășească recordul și să devină mai rapizi cu fiecare cursă;

  1. Capturează steagul

Copilul tău vrea să își invite prietenii la un joc în aer liber? Pentru grupuri mai mari, acest joc este unul dintre cele mai distractive. Copiii vor fi împărțiți în două echipe, iar fiecare echipă va avea un steag, plasat la baza teritoriului. Regulile pot fi personalizate după bunul plac. Scopul jucătorilor este să captureze steagul echipei inamice pentru a câștiga.

O variantă interesantă este cea care presupune intervenția unui jucător care să strige un număr. Din fiecare echipă, jucătorii care au numărul respectiv vor alerga pentru a captura steagul ținut de persoana care strigă numărul;

  1. Limbo cu apă

Ce spuneți de tradiționalul joc limbo adaptat la temperaturile ridicate din zilele de vară? Tu și copiii tăi vă veți distra și vă veți răcori, fără a fi nevoie de prea multe lucruri. Este suficient un simplu furtun care să asigure fluxul constant de apă. Provocarea este ca jucătorii să treacă pe sub jetul de apă fără să se ude. Atenție! Se vor respecta regulile jocului clasic de limbo, adică nu vă puteți târî pe jos pentru a reuși să treceți.

Acestea sunt doar câteva jocuri în aer liber pe care le puteți încerca în propria curte, în spatele blocului sau în natură. Râsetele sunt garantate, iar faptul că jucătorii de toate vârstele vor face mișcare într-un mod distractiv reprezintă un bonus.

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top