Cărți de citit pentru copii – mic ghid de lectură pentru părinți cu copii mici și mari

Astăzi suntem invadați de tehnologie, care pe de-o parte ne ajută foarte mult în activitățile de zi cu zi, iar pe de altă parte ne deturnează atenția de la lucruri mai simple, precum cititul. Dacă citești acest articol, știi deja cât de importantă este lectura încă de la vârste fragede. Cărțile de citit pentru copii contribuie la dezvoltarea limbajului, a creativității și gândirii copiilor. Lectura ne îmbogățește atât mental, cât și emoțional.

Majoritatea editurilor și librăriilor de la noi au cărțile împărțite pe categorii, inclusiv cărți pentru copii și pe grupe de vârstă. Pentru a-ți fi mai ușor să identifici cărțile potrivite pentru copilul tău, îți prezentăm mai jos o serie de tipologii de cărți, împreună cu rolul lor în dezvoltarea armoniasă a copilului tău.

6 categorii de cărți pentru copii

1. Cărți sensoriale, cartonate și textile, cu foarte puțin sau chiar fără text. Acestea se adresează bebelușilor în primele luni de viață. Copiii le pot băga în gură fără să fie periculoase. Acestea pot fi alb-negru, colorate, sub formă de puzzle sau care foșnesc ori scot sunete. Scopul acestor cărți este de a-l familiariza pe bebeluș cu cărțile și de a le îndrăgi.

2. Cărți explicative: despre emoții, grădiniță, spălatul pe dinți, animale, anotimpuri. Vă recomandăm cărțile din seria Fram: Fram la grădiniță, Fram în lumea culorilor și a formelor, Fram în lumea fructelor și a legumelor, Fram în lumea emoțiilor și a întunericului sau colecția Franklin: Franklin merge la școală, Franklin merge la spital. Acest gen de cărți îl ajută pe copii să înțeleagă mai bine lumea în care trăiește.

3. Cărți de descoperire și antrenare a atenției precum cărți de tipul „caută și găsește” de la editura Usborne sau editura Univers ori seria Hoinari prin anotimpuri. Acest gen de cărți stimulează atenția copiilor și-i determină să se implice activ în lecturarea cărților pentrui mereu vor descoperi ceva nou ori de câte ori vor parcurge cartea.

carti-de-tipul-cauta-si-gaseste
susră imagine: https://www.universenciclopedic.ro/

4. Cărți despre mediul înconjurător de tipul enciclopediilor sau „știați că”: despre univers,  corpul uman, vechicule, anotimpuri, meserii, bunele maniere. Acest gen de cărți îi ajută pe copii să înțeleagă mai multe despre lumea în care trăiesc.

5. Cărți de ficțiune și de povești. În funcție de vârsta copilului poți să-i pui la dispoziție cărți cu text mai puțin sau chiar cărți de câteva zeci ori sute de pagini. Poveștile îi stimulează creativitatea copilului tău, dar îl vor și ajuta să cunoască anumite valori morale, să facă diferența dintre bine și rău. Ca și cărți de povești recomandăm la vârste mici cărțile care au corespondent în desenele animate precum: Franklin, Porcușorul Peppa, Bluey, Findus și Pettson.

sursă imagine: https://www.editura-arthur.ro/

6. Cărți pe categorii de vârstă:

Sub 4 ani: 0-3 luni – cărți cu culori puternice și contrastante sau alb-negru, 3-6 luni – cărți textile și pop-up, cu imagini în relief, 6-12 luni – cărți cu o imagine mare pe pagină și cărți senzoriale pe care copiii să le poate atinge și să simtă diferite senzații, 1-2 ani – poți să-i citești cărți cu puțin text și  pe diferite tonalități, 3-4 ani – cărți care au legătură cu desenele animate la care se uită sau povești scurte.

Cărți 4-6 ani: încă copilul tău nu știe să citească, așa că rolul tău de părinte este din ce în ce mai mare pentru că este nevoie să-i citești și să identifici cărți care să-l facă să fie atent pentru 5-10 minute ca să urmărească povestea.

Cărți 7-10 ani: deja copilul poate să citească singur, dar ar fi bine ca în continuare să-l stimulezi să citească, de data aceasta prin a-l lăsa pe el să-ți citească și a discuta ulterior despre carte. Îți prezentăm mai jos câteva recomandări interesante.

Te iubesc orice ai face, Ioana Chicet-Macoveiciuc – aceasta este o carte despre peripețiile Emei și ale lui Eric, pe care părinții îi iubesc, ai ghicit, orice ar face.

Mami, e gata?, tot Ioana Chicet-Macoveiciuc – este o carte care se citește în bucătărie și conține rețete care se pot face împreună cu copilul.

Bunele maniere pentru copii în 365 de zile, Sheryl Eberly și Croline Eberly – o carte despre cum spunem mulțumesc, despre cum cerem permisiunea, despre cum stăm la masă, despre cum ne comportăm atunci când mergem în vizită sau suntem gazde sau despre cum facem un compliment.

Pettson și Findus, Sven Nordqvist – este o serie întreagă care cuprinde aventurile moșneagului Pettson și ale pisicii sale, Findus de la tortul de clătite la vânătoarea de vulpi, de la cum a dispărut Findus când era mic la Findul la pescuit și alte încă alte 5-6 povestiri.

carti-interactive-copii
sursă imagine: librex.ro

Minunata călătorie a lui Nils Holgersson, Selma Lagerlöf – este o carte ce prezintă aventurile lui Niels Holgersson, un băiat căruia îi plăcea să mănânce, să doarmă și să facă pozne. La un moment dat, Niels capturează un pitic, care îl transformă pe Niels într-un spiriduș, capabil să vorbească cu animalele. Autoarea a primit premiul Nobel pentru literatură.

Micul Prinț, Antoine de Saint Exupery – este cea mai tradusă carte după Biblie și este o carte pe care o citesc cu plăcere și adulții. Cartea spune povestea unui pilot rătăcit în deșert cu un mic prinț care ajunge pe Pământ de pe un asteroid.

Danny, campionul lumii, Roald Dahl – este o carte despre un băiețele pe nume Danny care își admiră tatăl și face orice ca să-i fie aproape și să-l ajute.

Cu cât vei începe să-i citești cărți mai devreme copilului tău, cu atât îi vei oferi acces la un univers interesant și captivant care îi va modela comportamentul în viață. Cărțile îl vor ajuta pe copilul tău să-și îmbunătățească memoria, să-și îmbogățească cunoștințele, să-și dezvolte abilitățile de gândire și creativitatea. Lectură plăcută!

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)
Scroll to Top